Voorwaardelijke gevangenisstraf voor oplichter in Prowi-zaak

De Twentse ondernemer H.J.G. Leusink werd veroordeeld wegens het medeplegen van oplichting. Hij werd veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden met een proeftijd van twee jaar. De rechtbank achtte bewezen dat het hem uitsluitend om zelfverrijking te doen is geweest. Voorts moet hij een boete van € 100.000,00 betalen. Zijn advocaat, Mr. Rob Kroon, van het Almelose advocatenkantoor Damsté is ook veroordeeld wegens het medeplegen van oplichting. Deze advocaat werd bestraft met een voorwaardelijke taakstraf van 240 uur.

De rechtbank Almelo heeft de accountant M.M. Jaspers van het accountantskantoor KroeseWevers vrijgesproken van het medeplegen van oplichting, omdat niet bewezen werd geacht dat hij het oogmerk had zijn cliënt wederrechterlijk te bevoordelen. Ook werd hij vrijgesproken van het achterhouden van stukken voor de FIOD. Deze laatste vrijspraak berust mede op de overweging van de rechtbank dat het bevel tot overleggen van de gevraagde documenten (met betrekking tot Prowi) was gedaan aan de maatschap KroeseWevers en niet aan Japsers persoonlijk. Ook overwoog de rechtbank dat KroeseWevers zich voldoende had ingespannen om de opgeëiste stukken beschikbaar te stellen.

Wethouder Hans Kok en ambtenaar A.A. zijn vrijgesproken omdat niet bewezen werd geacht dat zij het oogmerk hadden iemand wederrechterlijk te bevoordelen.