Voorbeeld: Tuchtklachten tegen accountants

Een reisbureau heeft een contract met een drukker. Het reisbureau is ontevreden over de kwaliteit en gaat naar een andere drukker terwijl het contract nog loopt. De rechtbank veroordeelt het reisbureau de schade van de drukker te betalen. Die moet dan worden vastgesteld.

De drukker laat zijn accountant een schadeberekening opstellen. Deze berekent een schade van € 700.000. De gederfde omzet staat vast maar dat is niet de schade. De schade is de gederfde winst. Daarom is cruciaal dat de kosten juist bepaald worden.

De accountant stelt in zijn rapport dat de directe kosten slechts 5% van de omzet bedragen en noemt dat een royale schatting. Zodoende komt hij op een gederfde winst van € 700.000. Met dit rapport in de hand start de drukker een Kort Geding om alvast een voorschot van € 70.000 te eisen en hij wint dat Kort Geding. Na een klacht blijkt dat de accountant die 5% maar heeft aangenomen en niet heeft getoetst aan de werkelijke kostenstructuur. De accountant wordt veroordeeld.

Zie tevens ‘ Accountants in de fout’ door Pieter Lakeman ISBN 90 732 9900 4)

Voor een vrijblijvend gesprek/advies kunt u  mij telefonisch, per fax of per email, benaderen:

Pieter Lakeman – Advies & Onderzoek – Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie SOBI

Wanneer u vragen heeft kunt u bellen via 030 225 01 02, mobiel: 06 – 38150576 (Pieter Lakeman) of mailen naar info@sobi.nl

Geef een antwoord