Strafzaak Henry Keizer wegens oplichting beëindigd

7 oktober 2019

De strafzaak tegen Henry Keizer is met diens plotseling overlijden op 5 oktober 2019 beëindigd. Nederlandse strafzaken worden altijd beëindigd bij het overlijden van de verdachte. Ook ontnemingsvorderingen door het OM worden dan gestaakt, hetgeen soms gunstig kan zijn voor erfgenamen, zoals indertijd bij het overlijden van Willem Endstra bleek.

Op 16 mei 2017 diende Stichting SOBI een strafklacht wegens oplichting in tegen Henry Keizer en enkele collega’s. Twee dagen later, op 18 mei, trad Keizer af als voorzitter van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie. SOBI had de strafklacht ingediend wegens de malafide wijze waarop Keizer met enkele mededirecteuren de zeer winstgevende uitvaartonderneming, De Facultatieve, voor vrijwel niets had bemachtigd.

Op 14 maart 2018 onthulde De Telegraaf dat de belastingdienst aan Keizer een naheffing inkomstenbelasting van € 12.000.000 had opgelegd en dat de fiscale opsporingsdienst FIOD een onderzoek had gestart.

Op 4 juli 2018 onthulde het Financieele Dagblad dat het Openbaar Ministerie voor            € 20.000.000 beslag op eigendommen van Henry Keizer had gelegd. Daarmee stelde het OM de verhaalsmogelijkheid van een eventuele ontnemingsvordering veilig.

Omdat het Openbaar Ministerie in september 2019, meer dan twee jaar nadat SOBI de klacht had ingediend, nog steeds geen strafvervolging tegen Keizer was begonnen en inmiddels bekend is geworden dat het kabinet Rutte in het geheim sterke invloed op het vervolgingsbeleid van het Openbaar Ministerie uitoefent wanneer dat gunstig voor het kabinet van Rutte kan zijn, had SOBI de afgelopen week besloten een procedure op basis van artikel 12 van het wetboek van strafrecht te starten. Dat is een procedure waarbij aan een gerechtshof wordt gevraagd het OM op te dragen een strafvervolging in te stellen. In verband met dat voornemen is Lakeman vorige week geïnterviewd door de internetzender Café Weltschmerz. In dit interview (dat sinds 4 oktober op YouTube staat), deelde Lakeman mee dat hij het Openbaar Ministerie wilde dwingen tot strafvervolging van Henry Keizer over te gaan.