Steunmaatregel ECB gevoelig voor misbruik, concludeert SOBI

16 dec 2007

De maatregelen die de Europese Centrale Bank op 12 december 2007 heeft genomen om liquiditeit aan de financiële markten ter beschikking te stellen zijn gevoelig voor misbruik en komen voornamelijk Amerikaanse schuldeisers ten goede, concludeert SOBI.

De ECB leent $ 40 miljard van de Amerikaanse FED om voor een termijn van zes maanden door te lenen aan anonieme Europese banken die door hun verliezen op subprimeleningen zelf geen geld meer kunnen opnemen. Die Europese banken hebben dollars nodig om hun verplichtingen jegens Amerikaanse marktpartijen na te komen. De ECB heeft bekend gemaakt bij deze operatie genoegen te nemen met minder solide zekerheden dan gebruikelijk.

In financiële kringen wordt er terecht op gewezen dat deze steun van de ECB geen invloed heeft op de waarde van de onderpanden. Daardoor lijkt de vrees gerechtvaardigd dat de ECB over zes maanden een deel van de $ 40 mld zal moeten afschrijven doordat de anonieme Europese banken hun schulden aan de ECB niet kunnen aflossen. Die dollars zijn dan immers naar de Amerikaanse marktpartijen afgevloeid. In feite steunt de ECB met haar jongste maatregelen Amerikaanse schuldeisers, aldus SOB

Geef een antwoord