SOBI wint hoger beroep tegen Ernst & Young

SOBI wint hoger beroep tegen Ernst & Young

22 sep 2011 –

Bilthoven, 22 september 2011 –

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft beslist dat de Accountantskamer van de rechtbank Zwolle alsnog een in 2008 ingediende tuchtklacht van Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (SOBI) tegen Ernst & Young in behandeling moet nemen. In januari 2009 had de (inmiddels opgeheven) Raad van tucht dat geweigerd omdat de klacht te laat zou zijn ingediend. SOBI ging met succes tegen deze weigering in beroep.

De Accountantskamer zal de klacht op 2 december in het openbaar behandelen. De klacht houdt in dat Ernst & Young in 2002 onvoldoende onpartijdig en onvoldoende integer is geweest bij het opstellen van een rapport dat het college van B&W van Maastricht wilde gebruiken om de gemeenteraad achter haar parkeerplannen te krijgen. Die plannen waren ongunstig voor de gemeente, maar zeer gunstig voor parkeeronderneming Q-Park.

Ernst & Young was accountant van Q-Park en schreef in opdracht van het Maastrichtse college een rapport over het plan om de exploitatie van een parkeergarage onder Het Vrijthof en die van negen andere gemeentelijke garages aan Q-Park te gunnen. De voor deze exploitatie verplichte openbare aanbesteding vond niet plaats. SOBI is van mening dat Ernst & Young in een ongegrond positief rapport aan het college van B&W onvoldoende aandacht aan negatieve punten heeft besteed.

Geef een antwoord