Sinterklaas op 5 november

Op 3 april 2006 maakte CNN bekend dat president Bush zijn toenmalige minister van Financiën Snow wilde vervangen maar geen geschikte kandidaat kon vinden. Op 30 mei 2006 maakte Bush echter bekend dat “Hank” Henri Paulson, president-directeur van zakenbank Goldman Sachs, minister van Financiën zou worden.

Op dat moment geloofden alle Amerikaanse banken en zakenbanken nog in stijgende huizenprijzen en winstgevende handel in subprime leningen, op één uitzondering na: Goldman Sachs. Die ging als enige zwaar short in subprime leningen en heeft daarmee goud verdiend. Toen Paulson minister van Financiën werd wist hij dat de markt voor subprime leningen en aanverwante producten op instorten stond. Door op 20 april 2007 publiekelijk te verkondigen dat de huizenmarkt het bodemniveau had bereikt en de economie gezond groeide demonstreerde Paulson dat hij een oneerlijk mens is.

Paulson presenteerde op 20 september 2008 aan het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een wetsontwerp waardoor de regering toestemming zou krijgen om voor $ 700 miljard subprime leningen van normale banken te kopen. Zonder deze actie zou de Amerikaanse economie volgens Paulson groot gevaar lopen, wist hij de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, mevrouw Pelosi, wijs te maken.

De FED had met hetzelfde doel al eerder honderden miljarden dollars voordelig aan Amerikaanse banken geleend maar dat had niet geholpen.

Het Huis van Afgevaardigden heeft niet te lang stilgestaan bij de besteding van de $ 700 miljard. Er is niet vastgelegd of de regering de subprime leningen tegen reële marktwaarde zou moeten kopen of meer zou mogen betalen.

Toen het wetsontwerp voor de tweede keer werd behandeld was het doel aanzienlijk verruimd: de regering mocht nu ook andere leningen kopen, bijvoorbeeld leningen van zakenbanken aan bijna failliete hedgefondsen.

Alleen wanneer banken voor hun financiële gifbelt meer dan de marktwaarde ontvangen zijn ze geholpen. Toevallig is in dezelfde tijd dat het wetsontwerp werd ingediend een lobby gestart om de banken toe te staan hun vorderingen boven de reële marktwaarde op hun balans te zetten. Wanneer Paulson nu subprime leningen voor de geplande nieuwe balanswaarde koopt valt het minder op dat hij de banken honderden miljarden dollars cadeau geeft.

Aanvankelijk leek Goldman Sachs niet voor de pot van $ 700 miljard in aanmerking te komen omdat het een zakenbank is, waarvoor de regeling niet geldt. Op 22 september maakte de FED  bekend dat de status zakenbank gewijzigd was in normale bank. Amerika’s bekendste particuliere belegger, Warren Buffett, doorzag de implicaties ogenblikkelijk en kocht (inclusief voorbereidingstijd) binnen twee dagen voor $ 5.000.000.000 aandelen Goldman Sachs. Uit de website van de FED blijkt dat de statuswijziging in de week voor maandag 22 september in alle haast was aangevraagd, net voordat Paulson zijn plan aan het Huis van Afgevaardigden presenteerde. Daardoor kon de statuswijziging van Goldman Sachs nog voor de stemming in het Congres gerealiseerd worden. De zakenbank was kennelijk getipt. Door de tussentijdse verruiming van het doel van de wet zal ook Goldman Sachs zich kunnen verrijken omdat die nauwelijks subprime leningen had.

Paulson misleidde ook het Amerikaanse Congres met de mededeling dat het plan van € 700 miljard noodzakelijk was om de economie gezond te houden. Een dag nadat het Huis van Afgevaardigden het wetsontwerp had aangenomen maakte president Bush namelijk bekend dat het lang niet zeker was dat het plan succes zou hebben. Daarin had hij gelijk: de uitdeling van $ 700 miljard zal inderdaad geen merkbaar effect op de Amerikaanse economie hebben. Voor Paulson is het plan echter een daverend succes. In de laatste versie van het wetsontwerp is namelijk bepaald dat hij naar eigen inzicht het geld kan besteden. Er hoeft zelfs geen verantwoording voor te worden afgelegd.

Op 4 november worden de Amerikaanse verkiezingen (ook voor Senaat en Huis van Afgevaardigden) gehouden. Wanneer vóór die datum cadeautjes worden uitgedeeld zou dat negatief kunnen uitpakken voor de partijgenoten van Bush en Paulson. Maar op 5 november kan het feest beginnen.

6 oktober 2008