Pleidooien voor rechtbank Amsterdam inzake SOBI tegen Deloitte

Op woensdag 2 december om 9:30 uur worden voor de rechtbank Amsterdam aan de Parnassusweg de pleidooien gehouden in de civiele procedure van SOBI tegen Deloitte en voormalig financieel directeur van Ahold Michiel Meurs. De pleidooien worden in het openbaar gehouden. Voor SOBI wordt het woord gevoerd door advocaat Mr. Olav Heuts en voorzitter Pieter Lakeman. Voor Deloitte Nederland spreken advocaten van het kantoor Stibbe.

SOBI heeft in 2008 voor enkele honderden aandeelhouders een schadeprocedure gestart tegen Deloitte Nederland en Michiel Meurs wegens hun rol bij de publicatie van de misleidende jaarrekeningen 2000 en 2001 van Koninklijke Ahold NV.

Deloitte en Meurs  zijn van mening dat alleen een Amerikaanse rechter over deze schadeclaims mag rechtspreken en hebben geprotesteerd tegen de bevoegdheid van de Amsterdamse rechtbank.
De zitting van 2 december is alleen gewijd aan de bevoegdheid van de Amsterdamse rechtbank om te oordelen over schadeclaims van Nederlandse aandeelhouders tegen in Nederland woonachtige bestuurders en in Nederland gevestigde accountantsorganisatie met betrekking tot een Nederlandse vennootschap en in Nederland verspreide jaarverslagen.

SOBI ziet de onderhavige zaak als een testcase voor de vraag of het Amerikaans juridisch imperialisme beëindigd kan worden.

SOBI verwachte de uitspraak in het bevoegdheidsincident in januari 2010.