Nieuwe tegenvaller voor KPMG

FD | Jeroen Piersma |

kpmgAccountants- en advieskantoor KPMG heeft opnieuw een tegenvaller in een van zijn probleemdossiers. De Accountantantskamer, de tuchtrechter voor de sector, heeft donderdag besloten de zaak door te zetten tegen de KPMG-accountant die de jaarrekening van vleesverwerker Weyl heeft gecontroleerd. Het pijnlijke voor KPMG is dat het kantoor in augustus van dit jaar in stilte een schikking heeft getroffen met de klagende partij in deze zaak, de Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie van Pieter Lakeman. KPMG hoopte ongetwijfeld van deze zaak verlost te zijn.

Algemeen belang

De Accountantskamer neemt geen genoegen met het besluit van Lakeman om de klacht in te trekken. De tuchtrechter vindt het algemeen belang van de zaak daarvoor te groot. De zaak draait om de Twentse slachterij Weyl, die in 2010 failliet ging nadat duidelijk was geworden dat de directie de boekhouding jarenlang had vervalst. KPMG heeft al die jaren een goedkeurende verklaring gegeven.

Pieter Lakemanpieter lakeman
Pieter Lakeman bevestigt dat hij inderdaad een schikking heeft getroffen met KPMG. ‘Wij hebben de klacht ingetrokken omdat mijn cliënten een forse schadevergoeding hebben ontvangen.’ Lakeman trad op namens twee schuldeisers van Weyl. KPMG voelt zich op dit moment ‘niet vrij om iets te zeggen over een eventuele schikking’, laat een woordvoerder weten. Hij voegt er wel aan toe dat het gaat om ‘een unieke uitspraak van de Accountantskamer’. ‘We zijn zeer verbaasd over de overwegingen van de Accountantskamer. We wachten het vervolg van deze zaak met belangstelling af.’

Beschadigde reputatie

KPMG zit niet te wachten op een nieuwe zaak bij de tuchtrechter. Door diverse affaires is de reputatie van het accountantskantoor het afgelopen jaar beschadigd geraakt. Vorig jaar heeft de Accountantskamer nog een maatregel opgelegd aan de KPMG-accountant die de boeken van woningcorporatie Vestia controleerde. Inmiddels probeert een nieuw bestuur bij KPMG, onder leiding van Jan Hommen, de reputatie van het kantoor te herstellen.

Bijzondere situatie

De tuchtrechter bepaalt in zijn uitspraak dat het nu aan de toezichthouder op de accountants, de Autoriteit Financiële Markten, is om als klager in het strijdperk te treden. Een woordvoerder van de AFM spreekt in een reactie van een ‘bijzondere situatie, die wij nog nooit eerder zijn tegen gekomen’. De AFM bestudeert de uitspraak voor een besluit wordt genomen.

DanielsJacques Daniels
De curator van Weyl, Jacques Daniels, heeft nog een onderzoek lopen naar de rol van KPMG. Hij laat weten dat het onderzoek tegen het einde van dit jaar klaar moet zijn. Als uit het onderzoek blijkt dat KPMG aansprakelijk gesteld kan worden, kan de curator een zaak beginnen bij de Accountantskamer of de gewone rechter.

Geef een antwoord