Lakeman: geheim schoonwasrapport Schiphol versterkt verdenking

10 aug 2011Bilthoven, 10 augustus 2011 – Volgens voorzitter Pieter Lakeman van Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI) heeft Schiphol manipulatie van haar jaarcijfers verhuld. Lakeman uitte eind 2010 op basis van door klokkenluiders bij hem aangedragen informatie het vermoeden dat die cijfers zijn gemanipuleerd om Schiphol-bestuurders extra bonussen uit te kunnen keren. Schiphol wees een verzoek om een onafhankelijk onderzoek af. De luchthaven beperkte zich tot een onderzoek door haar huisadvocaat mr. Marc Ynzonides van De Brauw Blackstone Westbroek. Die concludeerde dat er niets aan de hand was. Schiphol weigert zijn rapport openbaar te maken en Ernst & Young weigert de naam te onthullen van de medewerker die Ynzonides assisteerde.

In december 2010 meldde Lakeman zich in een brief bij bestuursvoorzitter Jos Nijhuis van Schiphol met de mededeling dat werknemers en ex-werknemers van de luchthaven bij SOBI hun beklag hadden gedaan. De klachten betroffen het manipuleren van jaarcijfers, maar ook omstreden vastgoedtransacties. Daarbij viel onder meer de naam van financieel directeur Pieter Verboom.

Lakeman liet Schiphol weten te overwegen namens SOBI een onderzoek te doen. Hij bood de luchthaven eerst de gelegenheid de zaak zélf grondig te onderzoeken. Het tegendeel is volgens de SOBI-voorzitter gebeurd: “Schiphol beweert dat alles onder leiding van mr. Ynzonides van advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek is onderzocht en dat er geen onregelmatigheden zijn geconstateerd. Maar als je écht wilt onderzoeken of er boekhoudkundig gemanipuleerd is, stuur je er niet een advocaat als verantwoordelijk onderzoeker op af. En al helemaal niet je éigen advocaat. Ik heb nog nooit een advocaat gezien die in staat is dit soort onderzoeken te doen.”

Ynzonides beweert volgens Lakeman assistentie te hebben gehad van een accountant, maar weigert SOBI mee te delen wie dat is. De luchthaven wil de rapportage van Ynzonides bij Schiphol niet aan Lakeman verstrekken of anderszins openbaar maken. Lakeman ziet in die weigering een bevestiging van zijn ernstige vermoedens dat er door de luchthaven wel degelijk met jaarcijfers is gemanipuleerd: “Ik vind het een schoolvoorbeeld van een schoonwasrapport. Mijn vermoedens zijn door deze bizarre gang van zaken alleen maar sterker geworden. Uit de handelwijze van Schiphol kan iedereen nu zelf zijn conclusies trekken.”

Geef een antwoord