John v.d. Heuvel moet Telegraaf-artikel over Lakeman rectificeren

John v.d. Heuvel moet Telegraaf-artikel over Lakeman rectificeren

01 dec 2010 –

Bilthoven, 1 december 2010 – Misdaadjournalist John van den Heuvel en dagblad De Telegraaf moeten een op 17 oktober 2009 verschenen artikel over voorzitter Pieter Lakeman van de Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie rectificeren. Dat heeft de Rechtbank Amsterdam vanmorgen bepaald.
In De Telegraaf van zaterdag 17 oktober 2009 schreef Van den Heuvel in een bijna pagina groot artikel dat Lakeman zijn activiteiten met drugsgelden zou financieren. Ook werd gesteld dat SOBI een joint venture zou hebben gesloten met een organisatie die criminele gelden ontving. Volgens Pieter Lakeman weigerde Van den Heuvel het volstrekt onrechtmatige verhaal (kop: ‘De duistere motieven van Pieter Lakeman’) te rectificeren. Lakeman besloot hem daarom in een bodemprocedure te dagvaarden.  Om juridische redenen bleek het noodzakelijk ook De Telegraaf – als werkgever van John van den Heuvel – te dagvaarden.De rechtbank heeft geoordeeld dat ‘de beschuldigingen niet op feiten zijn gebaseerd, dat het onderzoek naar de feiten onzorgvuldig is geweest en dat geen wederhoor is toegepast’. Volgens de rechtbank is het artikel onrechtmatig jegens Lakeman. “De grote vraag blijft waarom een vooraanstaand  journalist willens en wetens een voor mij zeer schadelijk fantasieverhaal publiceert”, aldus Lakeman.

De rectificatie moet binnen drie dagen na betekening van het vonnis op pagina 5 van De Telegraaf in een vet omlijnd kader en in lettergrootte 12 worden geplaatst. Op straffe van een dwangsom van 2500 euro per dag met een maximum van 250.000 euro. Van den Heuvel is ook veroordeeld tot betaling van de proceskosten.

Klik hier voor het vonnis

Geef een antwoord