Henry Keizer treedt af als VVD voorzitter

18 mei 2017 Henry Keizer, een van de 9 personen tegen wie SOBI op 16 mei een strafklacht wegens oplichting heeft ingediend, heeft zich vanmiddag definitief teruggetrokken als VVD voorzitter.

De strafklacht wordt niet ingetrokken. De kans dat het Openbaar Ministerie tot vervolging overgaat, die door SOBI al hoog werd ingeschat, is volgens Lakeman door het terugtreden van Keizer zelfs groter geworden.

Onder de vroegere minister van Justitie mevrouw Sorgdrager is de onafhankelijkheid van het Openbaar Ministerie opgeheven. Daardoor hield SOBI aanvankelijk rekening met de mogelijkheid dat de huidige Minister van Justitie, een partijgenoot van de heer Keizer, strafvervolging zou tegenhouden. Dat risico lijkt door het definitieve terugtreden van Keizer verwaarloosbaar geworden.

De Accountantskamer van de Rechtbank Zwolle heeft inmiddels de tuchtklacht die SOBI op 10 mei tegen M. de Kimpe van Ernst &Young (EY) had ingediend in behandeling genomen. Ook die klacht hing samen met de verkoop van ‘de Facultatieve’.