Financiële afwikkeling Class Action Ahold

02 feb 2009


De schikking/settlement van Ahold met Entwistle & Capucci en de VEB van 2005/2006 omvatte twee elementen. Als onderdeel van de schikking trok de VEB de jaarrekeningprocedures en het enqueteverzoek tegen Ahold in met dien verstande dat het enqueterapport van de Ondernemingskamer nog wel zou worden gepubliceerd. Als vergoeding voor gemaakte advocatenkosten ontving de VEB Euro 2.500.000 van Ahold. SOBI vermoedt dat met dit bedrag ook overheadkosten betaald konden worden.
De settlement in de Class Action had als gevolg dat Ahold US$ 1.100.000.000 in een fonds heeft gestort dat onder toezicht van een Amerikaanse rechter zou worden verdeeld onder aandeelhouders en advocaten plus adviseurs. Dat bedrag was toen Euro 0,9 miljard. De advocaten ontvingen ca 100 miljoen dollar en een door de VEB aan te wijzen rechtspersoon ontving een niet rond bedrag in dollars. Maar tegen de dagkoers omgerekend was het precies Euro 7.500.000 zodat de VEB precies Euro 10.000.000 ontving. (De VEB heeft slechts de 2,5 mln uitgebreid in de publiciteit gebracht.) Aandeelhouders ontvingen eind 2007 door de inmiddels gedaalde dollarkoers gemiddeld ruim Euro 1,00. De institutionele beleggers die op de emissie van september 2001 hadden ingeschreven, kregen 30% meer omdat zij ook hun schadeclaims tegen de banken prijsgaven.

Door de betaling van Euro 0,9 miljard daalde het eigen vermogen van Ahold met circa 0,65 mrd doordat de schadevergoeding (in feite een discriminerende dividenduitkering) fiscaal aftrekbaar was. De aandeelhouders hebben de schadevergoeding vrijwel helemaal zelf betaald en aan de Class Action gemiddeld slechts enkele centen per aandeel overgehouden.

Alle Nederlandse particuliere aandeelhouders bij elkaar hebben netto minder dan 10 miljoen Euro aan de schikking overgehouden, dus minder dan de VEB in haar eentje.  Dat zij nog enkele centen per aandeel hebben overgehouden komt alleen doordat dit gelegenheidsdividend fiscaal aftrekbaar was en aandeelhouders die voor 1 juli 1999 hadden gekocht niet met de schikking konden meedoen.
De Nederlandse belastingbetalers hebben gezamenlijk een kwart miljard euro aan de schikking bijgedragen, voornamelijk aan buitenlanders en grote institutionele beleggers. Dit patroon zal zich bij de overheidssteun aan Nederlandse banken herhalen.

Geef een antwoord