Entwistle & Capucci en VEB verliezen van Deloitte

Op 5 januari heeft een Amerikaanse rechter in hoger beroep de schadeclaim van het Amerikaanse advocatenkantoor Entwistle & Capucci tegen Deloitte afgewezen.

Op 28 november 2005 waren Ahold en Entwistle & Capucci een schikking aangegaan waarbij Ahold $ 1,1 miljard ter beschikking stelde. Nederlandse aandeelhouders kregen gemiddeld een euro per aandeel terwijl hun schade gemiddeld meer dan € 20 per aandeel bedroeg. De schadevergoeding werd grotendeels door de aandeelhouders zelf betaald doordat de intrinsieke waarde en het resultaat over 2005 van Ahold sterk achteruit ging als gevolg van de schadeuitkering van $ 1,1 miljard. In feite was sprake van een zogenaamde sigaar uit eigen doos. Om aandeelhouders toch over de streep te trekken en met de schikking in te laten stemmen brachten Entwistle & Capucci en de VEB naar voren dat ook nog zou worden doorgeprocedeerd tegen Deloitte met aanvullende kansen. De beloning van Entwistle & Capucci was evenredig met het aantal aandelen dat aan de schikking meedeed en bedroeg uiteindelijk bijna $ 100 miljoen. De VEB ontving door de schikking € 10 miljoen.

De eis van Entwistle & Capucci is afgewezen omdat het advocatenkantoor niet zeer aannemelijk (“strong inference”) kon maken dat Deloitte van de fraude van US-Foodservice op de hoogte was. Volgens de Private Securities Litigation Reform Act (PSLRA) was dat echter wel nodig om voor een Amerikaanse rechter een schadeprocedure tegen Deloitte te winnen.