DNB past toetsing commissarissen en bestuurders aan

Uit nu.nl 30 10 2015

De Nederlandsche Bank wijzigt de manier waarop commissarissen en bestuurders van financiële instellingen worden getoetst, nadat de instellingen daarover klaagden.

Dat zegt toezichtdirecteur Jan Sijbrand in een interview met Het Financieele Dagblad.

De interviews worden in het vervolg niet meer afgenomen door “dertigjarige psychologen”, nadat hier klachten over binnenkwamen. De toezichthouder gaat voor het afnemen van interviews mensen inzetten met meer gezag, zegt Sijbrand, “omdat we merkten dat gesprekspartners niet altijd op dezelfde golflengte zaten”.

Financieel activist Pieter Lakeman was eerder dit jaar ook al kritisch op de manier waarop de toezichthouder de geschiktheid en betrouwbaarheid toetst. Hij noemde de wijze waarop dit gebeurt “amateuristisch en niet onafhankelijk”.

Vanaf januari 2011 toetst de toezichthouder kandidaten bij financiële instellingen behalve op hun betrouwbaarheid ook intensiever op hun geschiktheid. Vanaf 2012 worden ook commissarissen getoetst.

De afgelopen jaren hebben zij, als gevolg van deze toets, ruim zeshonderd kanidaten afgewezen voor een functie bij een financiële instelling.