DE VERLEIDERS; geeft volgens deskundigen redelijk goed beeld van roversnesten die banken heten

"DE VERLEIDERS"Een redelijk goed beeld van de werkelijkheid. Dat geeft volgens deskundigen, zaterdag aan het woord gelaten door de Volkskrant, de nieuwste toneelproductie van De Verleiders over hoe het was in het bankbedrijf.

10 november 2014
De productie heet ‘Door de bank genomen’ en is net in première gegaan. In de Volkskrant spreekt Sobi-voorzitter Pieter Lakeman van “een sterk stuk! Vooral de scènes waarin ze spelen hoe de bank een klant financieel uitbeent. Toen de tussenpersoon in dit stuk ging schelden op zijn eigen klant en zei dat alle financiële ellende diens eigen schuld was, werd ik opnieuw woedend: dit gebeurt in werkelijkheid honderdduizenden keren. Ik herkende in een aantal zaken de werkwijze van de DSB-bank – in het berekenen van 80 procent provisie op een levensverzekering bijvoorbeeld”.

Simon Zuurbier, jurist bij ConsumentenClaim: “De financiële misère van het echtpaar in dit stuk zie ik elke dag bij onze cliënten. (…) Veel van mijn cliënten zullen zich herkennen in de machteloosheid van het echtpaar.”

Luuk de Waal Malefijt (oprichter Ons Geld): “Dit is het belangrijkste theaterstuk dat ik ooit heb gezien. Duidelijk wordt hoe het abstracte financiële systeem mensen aanzet om schulden te maken en wat voor leed daar uit voortkomt. (…) Het publiek krijgt inzicht in de werking van het bankensysteem: een eerste stap op weg naar verandering.”

Oud-DSB-voorlichter Klaas Wilting ziet het anders: “Bankiers worden in het stuk neergezet als slechteriken, maar ik weet uit ervaring dat 90, 95 procent te goeder trouw is. De rol van verzekerings- en creditcardmaatschappijen is wat onderbelicht.” Wilting verder: “Het lijkt in dit stuk alsof de tussenpersoon de schuldige is, maar iedereen tekent uiteindelijk zelf.” Het voorbeeld van het echtpaar in het stuk noemt hij desondanks tekenend, zij het wel wat karikaturaal.

Dit is de derde ‘De Verleiders’-productie. De website leest: “Nu brengt dezelfde sublieme cast een zinderende voorstelling over de bankensector. DSB, ING, ABN AMRO, Rabobank, SNS en andere roversnesten worden theatraal gefileerd.” De acteurs zijn Pierre Bokma, Victor Löw, Leopold Witte, George van Houts, Tom de Ket.

Geef een antwoord